Hindersprövning & Förlovning: Samma sak?

Förlovning har nog de allra flesta hört talas om. Snackar man förlovning så förväntar man sig ofta att bruden skall slänga fram näven och visa ringen inför allt och alla. Lite så är det nu för tiden, men det är inte längre nödvändigt att förlova sig. Tidigare så var förlovningen som en slagt prövotid innan man skulle gifta sig, idag kallas detta för hindersprövning.
Hindersprövningen görs av skatteverket och denna är obligatorisk för all som skall gifta sig. Det finns tre typer av hinder som kan avslå bröllopet..tragiskt men sant.
-Om du är under 18 år så får du faktiskt inte gifta dig utan länstyrelsens tillstånd.

-Vill du gifta dig med din bror eller syster så kommer skatteverket sätta stopp för detta. Du får inte heller gifta dig med övriga familjemedlemmar så som föräldrarna, katten eller hamstern.

-Du kan inte gifta dig eller ingå partnerskap 2 gånger, hur många flickvänner du anser att du behöver är ditt val, men du kan faktiskt bara ha en fru.



Hinderprövning och förlovning är alltså inte samma sak.
Förlovning inträffar ungefär till 90% hos alla de par som senare gift sig, enligt DN.

Källor: DN.se och Skatteverket.se samt boken Juridiska problem

1 kap. Äktenskap

1 § I denna balk finns bestämmelser om samlevnad i äktenskap. De två som ingår äktenskap med varandra blir makar. Lag (2009:253).



2 § Makar skall visa varandra trohet och hänsyn. De skall gemensamt vårda hem och barn och i samråd verka för familjens bästa.


3 § Varje make råder över sin egendom och svarar för sina skulder.


4 § Makar skall fördela utgifter och sysslor mellan sig. De skall lämna varandra de upplysningar som behövs för att familjens ekonomiska förhållanden skall kunna bedömas.

5 § Äktenskap upplöses genom den ena makens död eller genom äktenskapsskillnad.


2 kap. Äktenskapshinder

1 § Den som är under 18 år får inte ingå äktenskap utan tillstånd av myndighet som anges i 15 kap. 1 §. Tillstånd får meddelas endast om det finns särskilda skäl. Lag (2004:142).


2 § Har upphävts genom lag (1988:1254).

3 § Äktenskap får inte ingås mellan dem som är släkt med varandra i rätt upp- och nedstigande led eller är helsyskon.

Halvsyskon får inte ingå äktenskap med varandra utan tillstånd av myndighet som anges i 15 kap. 1 §.

Vid tillämpningen av första och andra styckena jämställs adoptivförhållande med släktskap. De som därvid anses som helsyskon får dock ingå äktenskap med varandra efter tillstånd av myndighet som anges i 15 kap. 1 §Lag (2004:763).


4 § Den som är gift eller partner i ett registrerat partnerskap får inte ingå äktenskap.Lag (1994:1118).


Källa: lagen.nu



Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0